Jdi na obsah Jdi na menu

COTON DE TULEÁR

COTON de TULEÁR

Vzhled:

Coton je malý společenský pes s dlouhou srstí vatové struktury. Má kulaté tmavé oči a inteligentní výraz.  Jeho pohyb je lehký a volný. Pes má kohoutkovou výšku 26 až 28 cm a váží mezi 4 až 6 kg. Fena dorůstá 23 až 25 cm v kohoutku a její hmotnost je od 3,5 do 5 kg. Jedním z důležitých znaků tohoto plemene je srst, která je velmi hebká a jemná. Podobá se chmýří bavlny, proto se cotonkovi občas říká bavlníkový pejsek, bavlníček. Základní barva srsti je bílá a stopy světle šedé nebo s nádechem plavé mohou být na uších.

 

Historie:

Coton de Tulear pochází z ostrova Madagaskar. První zmínky pocházejí ze 17 století. O tom, jak se na tento ostrov dostal, existují pouze legendy, např.po ztroskotání pirátské lodi na břehu ostrova. Jediným, kdo tuto katastrofu měl přežít, byl pár bílých psů, kteří se pak zatoulali na bavlníkové plantáže. Srst cotona připomíná bavlníkové chmýří, odtud tedy byl odvozen jeho název. Přívlastek de Tuléar získal podle madagaskarského města Toliara, ve kterém byli tito pejsci velmi oblíbenými společníky zde žijící francouzské koloniální šlechty. V době kolonizace byl tento malý bílý pejsek importován do Francie a velmi rychle se stal miláčkem francouzské šlechty, která mu brzy udělila titul „Královský pes“. Dnes je rozšířen po celém světě. Jako samostatné plemeno byl uznán v roce 1970 a patronát nad ním drží Francie.

 

Charakter a chování

Je to temperamentní a hravý pes. Je velice inteligentní a přizpůsobivý, přítulný a společenský. Tento psík má velmi rád společnost lidí. Celé své rodině je velmi oddaný a všechny členy velice miluje. Svému pánovi je oddaný a stále vyžaduje jeho pozornost, za kterou dokáže být velmi vděčný. Miluje i návštěvy a k cizím lidem se chová neobyčejně přátelsky. Ostatní zvířata, která žijí v domácnosti zahrne do rodiny. Coton má rád i děti, které stejně jako dospělé vybízí ke hrám. Výchva tohoto psíka není náročná, protože je velmi inteligentní a velice rychle pochopí, co se po něm žádá.

Cotonka není vhodné chovat venku v kotci, protože jeho srst je bez podsady, a je tedy choulostivější na chladné počasí. Je to typický bytový pes, který nesnáší samotu, proto musí být stále v kontaktu se členy své lidské rodiny. Coton miluje pohyb a dlouhé procházky. Rád plave a má rád hry s míčem. Co se pohybu týče, je coton velmi přizpůsobivý své rodině. Jeho srst je chodné častěji pročesávat, a protože nelíná, je nutné odumřelé chlupy odstraňovat kartáčem. Jeho srst se nestříhá, střihem se upravují pouze přebytečné chlupy mezi polštářky na tlapkách a ve zvukovodu. Při koupání je nutné použít velmi kvalitní šampon určený speciálně pro psy a kondicionér, ale koupání není nutné příliš často. Srst má částečně. samočistící schopnost. Pro svoji přátelskou povahu není tento pejsek vhodný ke hlídání.